Beschrijving gemeentelijk monument

De Donckstraat 46 Woonhuis “de Gaesdonck”

De monumentale waarde van dit pand zit in de architectuur, het materiaalgebruik en de gave staat waarin het pand verkeert. Ook is het een voorbeeld van de bouwtrant van woningen voor de gegoede burgerij in de jaren voor de tweede wereldoorlog.
Geschiedenis
In de periode voor de tweede wereldoorlog lagen er in Sevenum drie villa’s zoals men deze landhuizen in de volksmond noemde. Eén van deze drie is De Gaesdonck, in 1938 gebouwd buiten de bebouwde kom aan de onverharde weg naar Horst. Het pand werd gebouwd door aannemetrsbedrijf JAC en Martin Wanten voor de som van fl 8645,-. Opdrachtgever was Paul Nabben, directeur van Landbouwbelang.  Plattegrond en opbouw Woonhuis van twee bouwlagen zolderverdieping op rechthoekig grondplan. Dit vrijstaand woonhuis is opgetrokken in een roodbruine baksteen in kruisverband gemetseld bovenop een lage donkerbruine bakstenen plint. Het woonhuis heeft een groot schilddak met brede overstekende bakgoten. De nok ligt haaks op de weg en aan beide uiteinden voorzien van bolpironnen. Het dak is gedekt met gesmoorde tuiles du Nord. Links achter is een garage met schilddak op rechthoekig grondplan aangebouwd. Gevels Opvallend element in de voorgevel is de halfronde erker aan de rechterzijde met glas-in-lood ramen. Ook bijzonder is het halfronde venster links naast de erker, ook met glas-in-loodvensters. Hierboven staat in smeedijzeren letters de naam van het pand “de Gaesdonck”. Op de verdieping zijn twee brede rechthoekige vensters met elk drie gekoppelde glas-in-loodramen. Onder de vensters in de tweede bouwlaag zijn houten bloembakken aangebracht. In de rechterzijgevel bevindt zich, in de oksel van een uitbouw aan deze zijde, onder een afdak met masteik leien de ingangspartij met hardstenen treden tegelvloer, een rondboogdeur waarin een glas-in-loodraam 

Interieur

Reden van plaatsing: Het object heeft architectuurhistorische waarde als goed en vrijwel gaaf voorbeeld van een vrijstaande herenhuis uit 1938 naar ontwerp van architect M. Keijsers uit Horst in interbellum architectuur. Ook vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp zoals gave verhoudingen. Spaarzame metselwerk accenten en gevarieerd materiaalgebruik. Het object heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de bouwtrant van woningen voor de gegoede burgerij in de jaren voor de tweede oorlog.