Werkgroep Genealogie
Contactpersoon: Birgitte Beeren-Verstegen
Genealogie wordt ook stamboomonderzoek genoemd. Onderzoek naar voorouders. En daar past dit gedichtje bij:
Als gij uw voorouders zoudt zien,
Zo staande op een rij …
Dan rees misschien bij U de vraag
He, hoordet gij daarbij…
Maar stel, dat zij U konden zien,
Uw leven gade slaan …
Zoudt gij dan voor hun keurend oog
Dan zonder schaamte staan …
En als gijzelf er niet meer zijt,
– ’t is goed dat ge hieraan denkt
Zou ’t dan de moeite nog wel zijn
Dat men U aandacht schenkt ???
Om die laatste vraag te beantwoorden, moet je natuurlijk eerst weten wíe je voorouders zijn. Dat is altijd het begin van genealogie. Maar meestal groeit dit snel uit naar meer. Waar woonden die voorouders? Hoe verdienden ze de kost? Hebben ze ook de krant gehaald? Waren ze wel altijd zo ‘braaf’ als altijd verteld wordt? Duiken ze misschien nog in een of ander archief op? Zijn er nog foto’s of andere afbeeldingen van hen? Lijk ik op ze?
Genealogie kan men zo uitgebreid doen als men wil (of tijd heeft). De resultaten kunnen dan ook op heel veel verschillende manier gepresenteerd worden, al dan niet op internet.
Datzelfde internet is een prima hulp, als je tenminste de goede van de slechte sites kunt onderscheiden. Want er wordt wat gekopieerd, compleet met fouten en grote onzin.
Al alhoewel genealogie feitelijk een solitair onderzoek is, kunnen leden van de werkgroep genealogie (elkaar) behulpzaam zijn bij vastgelopen onderzoeken. Misschien delen ze wel voorouders en kan men samen optrekken in dat onderzoek.
Daarnaast wijkt genealogie in Sevenum (en Limburg) behoorlijk af van genealogie in Nederland in het algemeen. Reden hiervoor is dat onze voorouders pas sinds midden 19e Nederlanders waren. Daarvoor hoorden we bij Duitsland, Spanje en ook Oostenrijk. Allemaal met andere bronnen. En dan hebben we het nog niet eens over de kerkelijke bronnen.
Helmut Kohl zei het al:
“Als je het verleden niet kent, kun je het heden niet begrijpen en de toekomst niet vormgeven.”